In hoger beroep hebben verdachten van een helikopterkaping en poging tot het uitbreken van een Mocro Maffia kopstuk uit de gevangenis, forse hogere gevangenisstraffen opgelegd gekregen.

Op 11 oktober probeerden de verdachten Benaouf A. te bevrijden uit de gevangenis in Roermond. A. zit vast in verband met betrokkenheid bij een liquidatie. hiervoor heeft hij 12 jaar gevangenisstraf opgelegd gekregen. De poging tot ontsnapping mislukte na ingrijpen door de politie.

De rechtbank had eerder alle verdachten vrijgesproken van de poging tot bevrijding en had vier verdachten veroordeeld wegens voorbereiding van kaping van een helikopter tot gevangenisstraffen variërend van 24 maanden tot 30 maanden. Het Openbaar Ministerie had in hoger beroep gevangenisstraffen geëist van maximaal 9 jaar.

Het gerechtshof heeft echter anders beslist en mede daarom veel zwaardere straffen opgelegd. Het gerechtshof acht daarvoor met name van belang dat de verdachten een langere periode bezig zijn geweest de daadwerkelijke bevrijding van A. te bewerkstelligen. Daartoe hebben zij onder meer een woning gehuurd, een hijsconstructie gemaakt om A. van de luchtplaats te takelen, een helikopterpiloot uit Colombia laten overkomen, een helikopter gehuurd, gestolen vluchtauto’s georganiseerd en telefonisch contact onderhouden met A. rond het tijdstip van de geplande bevrijding.

Het hof heeft zes van de verdachten veroordeeld voor het medeplegen van de voorbereiding van de kaping van een helikopter, de poging tot bevrijding van een gevangene en het hiermee samenhangende bezit van (zeer zware) vuurwapens. Drie verdachten zijn veroordeeld voor medeplichtigheid hieraan. De twee verdachten die de grootste rol hebben gehad, zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen van 6 jaar. Eén mededader is veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf, de Colombiaanse helikopterpiloot heeft 4 jaar gevangenisstraf gekregen, evenals een andere medeverdachte. De laatste heeft 3 jaar gekregen. Twee medeplichtigen zijn veroordeeld tot 2 jaar gevangenisstraf en de ander heeft tenslotte één jaar gevangenisstraf gekregen.