De rechter heeft forse gevangenisstraffen opgelegd aan meerdere ‘coronahoesters’ uit de regio Den Haag.

De verdachten werden vorige week en afgelopen weekend bij verschillende gelegenheden door de politie aangehouden. Daarbij hoestten zij agenten en anderen in het gezicht waarbij ze ‘corona’ riepen.

Bij een drogisterij aan de Lange Poten in Den Haag werd op zondag 22 maart een 34-jarige Rijswijker aangehouden voor diefstal. Een beveiliger sprak hem hierop aan waarna de man wegrende. Buiten werd hij echter alsnog door twee agenten aangehouden. Hij hoestte, spuugde daarbij in hun richting en riep: ‘Corona, corona, sigaret, medicatie in 3,2,1’. De officier eiste vier maanden cel tegen de verdachte. De rechter heeft drie maanden opgelegd.

Op maandag 23 maart was het wederom raak toen twee broers van 19 en 22 jaar uit Letland werden aangehouden bij een sportzaak in Voorburg. Een winkelmedewerkster betrapte hen bij de diefstal van een trainingsjack. Daarop hoestte de oudste haar in het gezicht en zei: ‘corona’. Ook een van de agenten werd door de oudste broer in het gezicht gehoest onder dreiging van ‘corona’. De officier eiste tegen hem vijf maanden cel en tegen zijn jongere broer één maand. De politierechter veroordeelde de oudste tot twee maanden cel en de jongste conform de eis tot één maand.

Op zondag 29 maart werden twee mannen zwalkend op een snorfiets aangetroffen op straat en staande gehouden door de politie. De bestuurder gedroeg zich rustig maar de 34-jarige passagier liep weg, kwam terug en riep: ‘Hier heb je corona’. Hij verzette zich ook tegen de aanhouding die erop volgde. De eis tegen hem was zeven weken cel. Het vonnis van de politierechter was conform de eis.