Foutje van een miljoen euro bij inbeslagname coffeeshops

Door een foutje van het Openbaar Ministerie (OM) hoeven twee veroordeelde coffeeshop eigenaren een miljoen euro aan criminele verdiensten niet terug te betalen. Het OM is op de vingers getikt voor het niet juist bijhouden van wat het in beslag heeft laten nemen bij de coffeeshops in Amsterdam.

De rechtbank oordeelde in 2013 al dat de eigenaren ruim een miljoen euro moesten terugbetalen, maar doordat er geen correcte administratie is aangelegd van de in beslag genomen boekhouding, is volgens het hof niet te bewijzen hoeveel de mannen precies hebben verdiend met hun verboden handel in softdrugs. Het gerechtshof in Amsterdam verklaarde het OM niet-ontvankelijk in de ontnemingsvordering tegen de twee coffeeshophouders.

Het gerechtshof spreekt van ‘ondeugdelijke verslaglegging’ en ‘toerekenbare tekortkomingen’. Politieagenten die de financiële administratie in beslag namen, legden dat niet volgens de geldende regels vast in een proces-verbaal. Zo is er niet meer na te gaan wat er precies werd meegenomen en wanneer.

‘Niet-ontvankelijkheid van het Openbaar Ministerie is de enige passende sanctie, gezien de grove veronachtzaming van de belangen van de verdediging’, aldus het hof. Het OM is een aantal keer gevraagd om duidelijkheid te verschaffen in deze zaak maar dat gebeurde niet. De twee coffeeshop eigenaren werden in 2010 veroordeeld voor het bezit van grote hoeveelheden softdrugs.