‘Franse politieagenten mishandelen en beroven minderjarige vluchtelingen’

De Franse politie mishandelt minderjarige asielzoekers die helemaal alleen vanuit Italië het land binnenkomen. De agenten zouden zelfs stelen van de vluchtelingen.

Dat blijkt uit het rapport ‘Nowhere but Out’ van Oxfam-Novib. Volgens het rapport worden kinderen zonder water, eten of dekens opgesloten in cellen, vervolgens worden ze op de trein naar Italië gezet.

In strijd met Europese regels krijgen ze ook geen voogd toegewezen en agenten veranderen regelmatig de informatie op hun papieren, zodat het lijkt dat kinderen ouder zijn of vrijwillig terugkeren naar Italië. Daarnaast beschuldigt Oxfam-Novib de agenten ook de zolen van schoenen stuk te snijden en simkaartjes te stelen.

De kinderen komen uit de overvolle Italiaanse opvangkampen en steken bij Ventimiglia de grens over. Tussen juli 2017 en april 2018 hebben volgens de hulporganisatie 16.500 migranten en vluchtelingen die route genomen. Volwassenen moeten volgens de EU regels asiel aanvragen in het land van binnenkomst, maar voor kinderen geldt dat niet.