Gedetineerde veroordeeld tot celstraf voor brute steekpartij in gevangenis Sint Maarten

De rechtbank heeft een man veroordeeld tot een celstraf voor een brute steekpartij in de gevangenis op Sint Maarten.

De 27-jarige man zat in februari 2017 in de gevangenis vanwege een poging tot doodslag. Op een bepaald moment liep hij met een steekwapen naar de binnenplaats en stak daar meerdere keren in op een medegevangene die op een stoel zat en zijn haar liet invlechten. Het slachtoffer werd zeven keer gestoken en liep hierbij ernstige verwondingen op aan zijn hoofd, hals en bovenlichaam.

De verdachte bekende het steekincident en verklaarde dat het voor hem ‘erop of eronder’ was. Hij voelde zich niet veilig in de gevangenis nadat hij eerder fysiek was belaagd. De verdachte verklaarde dat hij het gevangenispersoneel hiervan op de hoogte had gebracht, maar dat zij hier niets aan deden. Vervolgens besloot hij zelf in te grijpen en stak hij het slachtoffer neer. De rechtbank neemt aan dat er in deze gevangenis spanningen waren tussen de gedetineerden. Maar zij ziet geen enkele aanwijzing dat er sprake zou zijn van een onhoudbare situatie voor de verdachte.

Het proces liep door orkaan Irma, die in september 2017 enorme schade aanrichtte op Sint Maarten, flinke vertraging op. Om die reden heeft het Openbaar Ministerie (OM) de verdachte overgeplaatst naar Nederland om hem hier te vervolgen. De man is schuldig bevonden en heeft van de rechtbank een celstraf van twaalf jaar opgelegd gekregen voor poging tot moord.