Gedetineerden in Nederlandse gevangenissen gaan mondkapjes tegen het coronavirus maken.

Door het virus is er een tekort ontstaan aan mondkapjes in Nederland. Daarop heeft de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) besloten om gedetineerden in de gevangenissen van Sittard, Dordrecht, Nieuwersluis, Zaanstad, Vught en Ter Apel in te zetten om mondkapjes te produceren. Naar schatting zullen er rond de 50.000 mondkapjes per week worden geproduceerd.

De mondkapjes gaan op donderdag 19 maart in productie. De eerste kapjes zijn nog dezelfde dag beschikbaar voor de eigen PI. Het gaat in eerste instantie om eenvoudige katoenen mondkapjes voor eigen gebruik én voor andere maatschappelijke sectoren, met uitzondering van de zorg. Zodra er medisch materiaal beschikbaar is, wordt er overgeschakeld op de productie van mondkapjes die een betere bescherming bieden, aldus een woordvoerder.

De productie van de mondkapjes zal plaatsvinden in de textielwerkplaatsen van de betreffende gevangenissen. Hier is veel ervaring met het produceren van grote aantallen textielproducten. De verwachting van het DJI is dat er veel vraag is naar de mondkapjes. Externe partijen kunnen hun interesse kenbaar maken bij het regionale bedrijfsbureau van In-Made