© Pexels

Gedetineerden Nederlandse gevangenissen gebruiken steeds vaker synthetische cannabis

Gedetineerden in Nederlandse gevangenissen gebruiken steeds vaker synthetische cannabis.

Het Trimbos Instituut heeft ontdekt dat gedetineerden in Nederland synthetische cannabis gebruiken die via de post de gevangenis binnenkomt. Dit is een zorgwekkende ontwikkeling, aldus het instituut. Synthetische cannabinoïden (SCRAs) worden al langer gezien in buitenlandse gevangenissen.

Het Trimbos Instituut deed vorig jaar onderzoek in de Penitentiaire Inrichting (PI) in Ter Apel en ontdekte dat de drugs daar werden gebruikt. SCRAs zijn synthetische cannabisachtige drugs die in een laboratorium worden gemaakt en in briefpapier worden geïmpregneerd om de geur te verbergen. Dit briefpapier wordt vervolgens in een sigaret gerold.

Gedetineerden kunnen zich door deze drugs ontspannen en een roes voelen, maar de effecten kunnen sterk in sterkte en werkingsduur verschillen, wat levensbedreigende bijwerkingen kan veroorzaken. Het is lastig te doseren en gebruikers weten niet wat ze krijgen. Het kan in sommige gevallen heel slecht voor je zijn. Het gebruik van deze drugs is moeilijker op te sporen dan bijvoorbeeld cannabis of cocaïne. Bij urinecontroles komt het gebruik niet naar boven.

Het is niet bekend op welke schaal de drugs worden gebruikt, maar medewerkers van de PI vermoeden dat het op de derde plaats staat, vlak na alcohol. Cannabis staat op de eerste plaats. Volgens de onderzoekers is het aannemelijk dat gedetineerden niet snel bij de medische dienst aankloppen bij drugsgerelateerde gezondheidsklachten uit angst voor sancties of stigmatisering.