Geen bewijs dat TikTok spioneert voor de Chinese overheid na onderzoek CIA

De Amerikaanse Central Intelligence Agency (CIA) heeft bekendgemaakt dat er geen bewijs is dat de app TikTok informatie doorspeelt aan de Chinese inlichtingendiensten.

Dat meldt The New York Times. De CIA kreeg onlangs het verzoek om de gevaren rond TikTok en de nationale veiligheid te onderzoeken. Uit het onderzoek kwam uiteindelijk de conclusie dat het inderdaad technisch mogelijk is dat de app kan worden ingezet om data voor Chinese spionage te onderscheppen, maar dat er geen concreet bewijs is dat dit ook daadwerkelijk is gebeurd.

Er wordt al langere tijd gevreesd dat de app gebruikt zou worden als spionagemiddel voor China. De appmaker ByteDance heeft dit altijd ontkend en zegt dat er geen sprake is van het doorspelen van informatie. De Amerikaanse president Donald Trump wil TikTok desondanks verbieden in de VS. Het bedrijf is hierdoor mogelijk noodgedwongen om de Amerikaanse tak te verkopen maar stapt eerst naar de rechter. De resultaten hiervan zullen later bekend worden. TikTok heeft tot 15 september tot het verbod in de VS in zal gaan.