Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Geen celstraf wel tbs voor poging doden eigen vader met hamer in Arnhem

De rechtbank heeft een man uit Arnhem die zijn vader probeerde te doden met een hamer veroordeeld tot tbs met voorwaarden.

De 39-jarige man probeerde zijn vader te doden door hem meerdere keren met een hamer met op zijn hoofd te slaan. De vader slaagde er uiteindelijk in zijn zoon te overmeesteren. Het letsel van de vader bleef beperkt tot een schedelbreuk. Als hij er niet in was geslaagd zijn zoon in bedwang te krijgen, had dit anders kunnen aflopen, aldus de rechtbank.

Dit is een ernstig, maar ook een zeer verdrietig feit. Het heeft een groot effect gehad op vader en moeder, maar ook op de man zelf. De man gaf aan spijt te hebben van wat er is gebeurd en erg te zijn geschrokken van het feit dat hij tot dergelijk handelen in staat is gebleken.

Deskundigen komen tot de conclusie dat de man op het moment van het slaan met de hamer zodanig psychisch ontregeld was dat hij niet meer in staat was zijn handelen te bepalen. Net als de deskundigen oordeelt de rechtbank dat het feit daarom niet aan de man kan worden toegerekend en hij dus volledig ontoerekeningsvatbaar moet worden verklaard.

Omdat de man volledig ontoerekeningsvatbaar is, kan aan hem kan geen straf worden opgelegd. Wel kan een maatregel worden opgelegd. De deskundigen adviseerden om tbs met voorwaarden op te leggen en daar is de rechtbank mee akkoord gegaan. De verdachte gaat zich laten opnemen bij een zorginstelling.