De beruchte drugsbaas Joaquin ‘El Chapo’ Guzman van het Sinaloa kartel, mag van de rechter niet in een kamer met zijn advocaten zitten om zich voor te bereiden op zijn proces.

De advocaten van Chapo willen hun cliënt in een normale bezoekruimte, zoals de andere gedetineerden dat ook mogen, spreken ter voorbereiding van de rechtszaak. Op dit moment mag de drugsbaas alleen achter glas praten met zijn advocaten.

De maatregelen tegen Chapo zijn genomen in verband met mogelijk ontsnappingsgevaar. Volgens de autoriteiten zou de kleine drugsbaas mogelijk kunnen ontsnappen als hij in dezelfde ruimte als zijn advocaten is.

El Chapo’s advocaten team vroeg de rechter om dit aan te passen maar die geeft de autoriteiten gelijk. Er zijn al aanpassingen gedaan zodat de drugsbaas zich kan voorbereiden op zijn proces. Zo is er onder meer een gleufje gemaakt waarin papieren over en weer gegeven kunnen worden.

De beruchte Chapo Guzman zit al enige tijd in een Amerikaanse cel nadat hij uitgeleverd werd door Mexico. Sindsdien zit hij volledig geïsoleerd vast. De rechtszaak inzake grootschalige drugssmokkel gaat naar verwachting april 2018 van start.