Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Geen straf voor lid motorclub Red Devils na schieten met vuurwapen vanuit café Sittard op Bandidos

Een 61-jarige lid van motorclub Red Devils wordt niet vervolgd voor het schieten op leden van de Bandidos in Sittard.

Drie mannen werden in mei 2015 op het terras van een café aangevallen door leden van motorclub Bandidos. De verdachte wilde de aanval stoppen en schoot vanuit het café door het raam met een vuurwapen in de richting van het terras. Niemand raakte hierbij gewond.

Het hof vond eerder nog dat er geen sprake was van noodweer maar door de Hoge Raar is de zaak terugverwezen om opnieuw te laten bekijken. Het hof heeft nu vastgesteld dat de man onverwachts werd geconfronteerd met een groep van 15 tot 20 personen, waarvan een deel buitensporig geweld gebruikte. Zo werd er onder meer een boksbeugel gebruikt en werd door een van de aanvallers, na het nemen van een aanloop, op het hoofd van een persoon gesprongen en werd er meermalen op het hoofd van een andere persoon gestampt.

De personen die werden mishandeld liepen onmiddellijk gevaar op zeer zwaar lichamelijk letsel, eventueel met de dood tot gevolg. Het hof heeft vastgesteld dat er zodoende een noodzaak was voor de verdachte om de slachtoffers te verdedigen. Volgens het hof was het in die situatie, ook gelet op de aard, de ernst en de duur van de mishandelingen gerechtvaardigd dat de man eenmaal een pistool afvuurde om zo de vechtpartij te stoppen. Daarom slaagt volgens een woordvoerder het beroep op noodweer.