Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Gekraakte Encrochat berichten volgens rechtbank toelaatbaar als bewijs inzake voorbereiding liquidatie

De rechtbank Limburg heeft in twee strafzaken bepaald dat gekraakte Encrochat berichten toelaatbaar zijn als bewijs.

De uitspraak is gedaan in strafzaken waarbij de versleutelde berichten een grote rol speelden. Eén verdachte is veroordeeld voor voorbereiding van liquidatie en voor witwassen en voor het voorhanden hebben van een vuurwapen met munitie. Hij heeft een gevangenisstraf van 42 maanden met aftrek van voorarrest opgelegd gekregen. De andere verdachte is veroordeeld tot 2 jaar cel met aftrek van voorarrest voor medeplichtigheid aan voorbereiding van liquidatie en voor het voorhanden hebben van munitie en harddrugs.

Volgens de rechtbank wordt bewijs gevormd door de inhoud van Encrochat-berichten en aangetroffen middelen, bestemd tot het plegen van de liquidatie. Dit bewijs is bruikbaar, want er was volgens de rechtbank sprake van een eerlijk proces. Dit ondanks het embargo op bepaalde stukken over de verkrijging van Encrochat berichten in Frankrijk, de overdracht en de verwerking in Nederland. Verder was de bewijsvergaring van Encrochat gegevens rechtmatig, aldus de rechtbank. 

De server van het bedrijf Encrochat is in 2020 door de Franse politie gehackt. Daarna werden gegevens van de telefoons van de gebruikers gekopieerd naar een server van de politie. Deze gegevens zijn gedeeld met onder met onder meer de Nederlandse politie en via Europol met andere landen. Het kraken van Encrochat heeft tot nu toe geleid tot veel nieuwe strafzaken in binnen- en buitenland.