© crime-nieuws.nl

Gekraakte Sky ECC pgp-berichten leiden naar verdachten drugssmokkel bloemenveiling Aalsmeer

De politie heeft aanhoudingen verricht voor drugssmokkel via een bloemenveiling in Aalsmeer. De verdachten kwamen in beeld door gekraakte Sky ECC berichten.

Volgens de politie is met de aanhouding van drie mannen een criminele organisatie opgerold die actief zou zijn geweest op de bloemenveiling. Het drietal wordt verdacht van internationale handel in verdovende middelen, witwassen en deelname aan een criminele organisatie. In het onderzoek naar de drie mannen hebben onderschepte berichten van Sky ECC een cruciale rol gespeeld.

Het draait allemaal om verschillende partijen cocaïne van in totaal meer dan 200 kilo. De eerste lading werd in februari 2020 onderschept naar aanleiding van een transport vanaf een loods in de directe omgeving van de bloemenveiling in Aalsmeer. De pakketten zaten verstopt in bloembakken. De bloemen werden daarbij als deklading gebruikt. Deze lading bleek verstuurd te zijn vanuit een bedrijf in Amstelveen. De eigenaar van dit bedrijf is toen als verdachte aangemerkt. In september 2020 werd een tweede lading onderschept. Dit leidde naar een andere verdachte, een medewerker van een exportbedrijf, gevestigd op de bloemenveiling.

Het onderzoek kwam door gekraakte pgp-berichten op Sky ECC telefoons in een stroomversnelling. Hierbij kwam een derde verdachte in beeld. ‘In dit onderzoek zien we dat communicatie van gebruikers van Sky ECC cruciale informatie oplevert. Zo was de derde verdachte al bij ons in beeld voor witwassen, maar door de versleutelde data konden we de verdenking tegen hem uitbreiden met export van harddrugs’, aldus een tactisch rechercheur van het onderzoeksteam.

Op zaterdag 5 juni zijn de drie mannen van 24, 37 en 52 jaar oud aangehouden in Amsterdam, Uithoorn en Vleuten. De actie is in belang van het lopende onderzoek nu pas bekendgemaakt. Er zijn doorzoekingen verricht in woningen en bedrijfspanden in Amsterdam, Badhoevedorp, Utrecht, Amstelveen, Aalsmeer en Uithoorn. Hierbij nam de politie een hoeveelheid contant geld en onder meer computers, telefoons en diverse voertuigen in beslag. Het onderzoek gaat verder. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.