“Geldwisselkantoor Suri-Change verdacht van witwassen en doelwit aanslagen wisselde cash voor politie”

De politie blijkt jarenlang geld te hebben omgewisseld bij Suri-Change die het doelwit is van aanslagen met explosieven.

In een opmerkelijke onthulling bevestigen de advocaat van geldwisselkantoor Suri-Change en de politie dat ze jarenlang hebben samengewerkt om in beslag genomen buitenlandse valuta om te zetten naar euro’s. Dit nieuws komt naar voren in een interview met Nieuwsuur.

Na een inval in maart bij Suri-Change, waarbij vijf personen werden gearresteerd, heeft de politie de overeenkomst met het geldwisselkantoor opgeschort. Het Openbaar Ministerie verdenkt deze personen van grootschalige ondergronds bankieren en het witwassen van drugsgeld. Als reactie op de inval werden verschillende filialen van Suri-Change in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam getroffen door explosieven, waarna de geldwisselkantoren werden gesloten.

Volgens de overeenkomst tussen Suri-Change en de politie leverde de politie contant buitenlands geld aan Suri-Change via waardetransporten. Het geld werd vervolgens door het bedrijf omgewisseld naar euro’s en gestort op de rekening van de politie. Gedurende de zeven jaar dat het contract liep, vloeiden op deze manier honderdduizenden euro’s terug naar de politie. Suri-Change verdiende “enkele tienduizenden euro’s” aan commissie. De politie meldt dat de overeenkomst per 1 juli 2023 eindigt en dat een andere partij de dienst zal overnemen.

Een woordvoerder van de Nationale Politie reageerde op de situatie: “Ik begrijp dat dit vragen oproept, maar de vergunning van De Nederlandsche Bank, die Suri-Change heeft, is leidend hierin. Vermoedens alleen zijn geen basis om de samenwerking stop te zetten.”

Deze nieuwe informatie werpt een licht op een omstreden samenwerking tussen de politie en Suri-Change, waarbij de verdenking van grootschalige ondergrondse geldhandel en witwaspraktijken nog steeds boven de markt hangt. Het is duidelijk dat er vragen gesteld zullen worden over de wettigheid en ethiek van dergelijke afspraken tussen de politie en particuliere bedrijven in de toekomst.