De FIOD heeft een gemeenteraadslid van de gemeente Moerdijk aangehouden in verband met witwassen en fraude met omzet- en inkomstenbelasting. Het zou om een bedrag van tonnen euro’s gaan.

De FIOD heeft een onderzoek gestart na een controle door de Belastingdienst. Vermoedt wordt dat de verdachte (61) voor zijn stichtingen opzettelijk negatieve aangiften omzetbelasting heeft gedaan. In sommige jaren bleek de terug te vragen omzetbelasting hoger dan de in die jaren behaalde omzet.

De fraude zou zijn geweest over een periode van 2012 tot en met 2017. Verder wordt de man ook verdacht van het feit dat hij teruggaven van de belasting aan zijn stichtingen dezelfde dag grotendeels overboekte naar zijn privérekening.

Vermoedelijk heeft hij een onjuiste bankadministratie van een stichting verstrekt, omdat overschrijvingen naar zijn privérekening ontbreken of zijn verwijderd op de aangifte bij de belastingdienst.

Daarnaast heeft verdachte mogelijk ook voor zichzelf onjuiste aangiften inkomstenbelasting gedaan. Met de fraude zou de belasting een bedrag van circa 400.000 euro zijn misgelopen.