Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Gerechtshof in Den Haag weigert vervroegde vrijlating coffeeshopbaas Van Laarhoven

Het gerechtshof gaat niet akkoord met een vervroegde vrijlating voor coffeeshopbaas Johan Van Laarhoven.

De vordering tegen de Staat om Van Laarhoven onmiddellijk vrij te laten heeft het hof afgewezen. Het gerechtshof vindt in deze kort gedingprocedure het handelen van het Openbaar Ministerie niet onrechtmatig, ondanks het kritische rapport van de Nationale Ombudsman. Ook hoeft de Staat Van Laarhoven niet vrij te laten gedurende de behandeling van zijn gratieverzoek, aldus een woordvoerder van het gerechtshof in Den Haag.

De coffeeshopbaas werd in januari van dit jaar overgebracht naar Nederland na ruim 5,5 jaar detentie in Thailand. De eigenaar van The Grass Company werd veroordeeld tot 103 jaar gevangenisstraf, waarvan hij er twintig jaar uit moet zitten, voor het witwassen van drugsgeld. De coffeeshopbaas werd vervolgd na een verzoek in 2014 van het Openbaar Ministerie (OM). De Thaise autoriteiten besloten Van Laarhoven zelf te vervolgen voor witwassen.

De Nationale Ombudsman oordeelde in maart 2019 dat de Nederlandse politie en justitie onzorgvuldig hebben gehandeld. In april vroegen kamerleden aan minister Grapperhaus om zich in te zetten om Van Laarhoven zo snel mogelijk naar Nederland te krijgen.