© Pexels

Gevangenissen in Nederland in lockdown vanwege besmettingen gedetineerden met coronavirus

Een aanzienlijk deel van de gedetineerden in de gevangenis in Ter Apel blijkt besmet te zijn met het coronavirus.

Het gaat in totaal om ongeveer een derde van de 407 gedetineerden in de penitentiaire inrichting (PI). De gevangenis ging vorig weekend in lockdown, nadat er veertien besmettingen waren vastgesteld. Daarop werden alle gedetineerden getest en bleken 137 van hen positief te zijn voor het coronavirus.

Volgens de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) hebben de meeste gedetineerden milde tot geen klachten. Alle positief geteste personen blijven nog zeker een week in quarantaine.

De gedetineerden die negatief zijn getest op corona, kunnen vanaf maandag in beperkte vorm weer het dagprogramma volgen. Daarbij moeten ze wel een mondkapje dragen.

In de gevangenis in Nieuwegein werden ook gedetineerden positief getest op het coronavirus. De pententiaire inrichting is daarop preventief in quarantaine geplaatst.

Om soortgelijke uitbraken onder gedetineerden zo veel mogelijk te voorkomen, heeft de DJI verschillende maatregelen. Zo moeten nieuwe gedetineerden direct acht dagen in quarantaine en mag bezoek alleen nog achter plexiglas plaatsvinden.