Lijntjes cocaïne © crime nieuws

Gevangenisstraf en boete geëist tegen havenmedewerker Rotterdam voor smokkel 1150 kilo cocaïne

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een gevangenisstraf van negen jaar geëist tegen een havenmedewerker voor betrokenheid bij de smokkel van 1150 kilo blokken cocaïne.

Volgens justitie werden in september en oktober 2016 meerdere opengebroken containers aangetroffen op de terminal van ECT. Alle containers hadden hetzelfde land als herkomst, dezelfde afzender, dezelfde bestemming en ook precies dezelfde lading koffiebonen. Na onderzoek bleek dat er naar alle waarschijnlijkheid cocaïne waren gesmokkeld in de opengebroken containers. Al snel kwam de 44-jarige verdachte in beeld, omdat er met zijn account is geprobeerd de containers te verplaatsen.

Het aantreffen van opengebroken containers past in een vaker voorkomende smokkelmethode: de switchmethode. Containers met verdovende middelen (A) worden vlakbij een container uit een ‘veilig land’ (B) geplaatst. De verdovende middelen worden uit container (A) gehaald en in de ‘veilige container’ (B) gestopt die vervolgens opgehaald wordt en het haven terrein zonder problemen verlaat. Deze methode werkt alleen als de criminelen controle hebben over de posities van de containers, aldus het OM.

Volgens de officier van justitie was de verdachte hierbij betrokken en zou hij rijkelijk zijn beloond voor het manipuleren van de containers. Zelf verklaarde de havenmedewerker dat hij nooit geld heeft ontvangen. Dat acht de officier van justitie niet aannemelijk, omdat hij veel uitgaven heeft gedaan die niet bij zijn legale inkomsten passen. Volgens het OM heeft de man zich laten omkopen en tijdens het uitvoeren van zijn werkzaamheden de cocaïnesmokkel mogelijk gemaakt.

Tegen de verdachte is een jarenlange gevangenisstraf en ontnemingsvordering van ruim 94.000 euro geëist. De rechtbank doet binnenkort, over twee weken, uitspraak in de zaak tegen de havenmedewerker.