Gevangenisstraf en boete van 620K voor hacker die op slinkse wijze half miljoen euro buitmaakte

Een hacker is veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar en het betalen van een ontnemingsvordering in verband met het stelen van ruim een half miljoen euro.

De 48-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats hackte in 2015 de server van de Belgische provider Telenet en kon daardoor een e-mailaccount van een directeur van een Belgisch bedrijf inzien. Vervolgens benaderde hij op slinkse wijze een bedrijf uit Jordanië en deed zich voor als de directeur.

Naar de echte directeur deed hij zich voor als vertegenwoordiger van het bedrijf uit Jordanië; hiervoor had hij een e-mailadres aangemaakt. In dat nieuwe e-mailadres had hij oude mails ‘geknipt en geplakt’, zodat niet opviel dat het e-mailadres waarmee hij berichten stuurde anders was dan dat van de echte vertegenwoordiger.

De verdachte veranderde vervolgens op facturen het bankrekeningnummer van het Belgische bedrijf in het nummer van zijn eigen bankrekening waarna het bedrijf uit Jordanië een bedrag van ruim 560.000 euro stortte. Nadat de verdachte het geld binnen had, maakte hij dit naar meerdere op zijn naam gestelde bankrekeningen over. Vanaf die rekeningen sluisde hij een deel van het bedrag door naar in totaal 26 personen, onder wie een aantal familieleden. Zij ontvingen telkens zo’n 10.000 euro, mochten daar 1.000 à 1.500 euro van houden en de rest moesten ze contant aan de verdachte geven. Na de eerste poging probeerde de hacker het nog twee keer maar die pogingen mislukten.

De hacker ontkent dat hij geld heeft gestolen en heeft geen spijt of berouw getoond. Daarom heeft de rechtbank in Oost-Brabant besloten de hacker een langere gevangenisstraf te geven. De man is nu veroordeeld tot vier jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk en tot het betalen van 620.000 euro schadevergoeding aan de bedrijven in België en Jordanië.