Gevangenisstraf en ontneming geëist voor omwisselen miljoenen euro’s aan bitcoins in cash

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een gevangenisstraf geëist en een ontneming van voor het witwassen en omwisselen van bitcoins naar cash.

Volgens het OM hebben de verdachten, een 53-jarige man en een 61-jarige vrouw uit Heerlen, ruim een ton wederrechtelijk verdiend aan de bitcoin wisselingen die zij tussen 18 december 2014 en 19 april 2017 hebben gedaan. ‘In totaal werd op de onderzochte bankrekeningen ruim 3,5 miljoen geboekt, afkomstig van bitcoinwisselingen. Als we kijken naar de gewisselde bitcoins bij de exchanges, zien we een totaal geboekt bedrag van ruim 3,7 miljoen euro. Hier zit ook een bedrag bij dat met debetkaarten werd opgenomen.’ Aldus de officier van justitie.

Na onderzoek bleek volgens justitie dat de man drie vaste klanten had waarvan er twee zijn geïdentificeerd. Eén van hen is inmiddels veroordeeld voor de handel in drugs via het dark web. De andere man is aangehouden voor drugshandel. De derde klant is niet getraceerd. Diegene maakte bitcoins over om het geld cash te ontvangen maar precies op dat moment werd er beslag gelegd op de bankrekeningen van de verdachte en zijn partner.

Het OM meent dat niet anders kan dan dat de man geweten moet hebben dat de bitcoins door zijn klanten werden verdiend met criminele activiteiten, zoals drugshandel. Ondanks meerdere waarschuwingen van banken ging de verdachte door met het wisselen van bitcoins. ‘Verschillende banken hebben hem gewaarschuwd voor zijn handel in bitcoins en de verweving daarvan met de illegaliteit. Een aantal banken heeft om die reden ook rekeningen geblokkeerd.’

Het OM eiste vandaag voor de rechtbank Overijssel in Zwolle 36 maanden gevangenisstraf voor witwassen tegen de man. Tegen de vrouw is voor witwassen 240 uur werkstraf en 6 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf geëist met een proeftijd van 2 jaar. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.