Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Gevangenisstraf en vrijspraak voor poging tot liquidatie Heineken-ontvoerder Cor van Hout

De rechtbank heeft een gevangenisstraf opgelegd en een verdachte vrijgesproken van een poging tot liquidatie op Heineken-ontvoerder Cor van Hout.

De liquidatiepoging vond op 20 december 2000 plaats toen Van Hout met Bas Vermeulen voor de woning van de Heineken-ontvoerder in Amstelveen uit de auto stapten. Er werd twee keer van afstand geschoten op de slachtoffers. Beiden overleefden de moordaanslag. Uit de sloot aan de overzijde van de woning werd later een geavanceerd scherpschuttersgeweer voorzien van vizier, statief en geluiddemper opgedoken. De politie kreeg al snel verdachten in beeld omdat meerdere personen in het zware criminele milieu werden afgeluisterd in verband met de liquidatie op topcrimineel Sam Klepper op 1 oktober 2000.

In 2001 werden de twee verdachten, een 56-jarige man uit Zwaag en een 65-jarige man uit Den Haag, aangehouden, maar de officier van justitie besloot hen niet verder te vervolgen. Toen in 2006 een kroongetuige zich meldde en verder onderzoek werd gedaan, werden de mannen in 2007 opnieuw aangehouden. De rechtbank oordeelde in 2008 dat het Openbaar Ministerie de mannen niet opnieuw had mogen vervolgen, omdat er onvoldoende nieuwe bezwaren waren. Het gerechtshof Amsterdam oordeelde in 2011 anders; zij vond dat het Openbaar Ministerie de mannen wel mocht vervolgen. De zaak ging terug naar de rechtbank om alsnog te worden behandeld. Nadat in 2012 meerdere getuigen waren gehoord, heeft de zaak grotendeels stilgelegen. Op 15 en 16 februari 2021 is de zaak op zitting behandeld en vandaag heeft de rechtbank uitspraak gedaan.

De rechtbank vindt bewezen dat de man uit Zwaag die bewuste avond van 20 december 2000 met een scherpschuttersgeweer heeft geschoten op Cor van Hout en Bas Vermeulen en dat hij met voorbedachten rade heeft gehandeld. Voor het bezit van dat wapen is hij ook veroordeeld. De opdracht is gegeven door de in 2005 in Thailand geliquideerde topcrimineel John Mieremet.

De rechtbank baseert dit met name op de verklaring van de kroongetuige, afgeluisterde telefoongesprekken rondom de aanslag (onder meer over het wapen) en zendmastgegevens van de telefoon van de man. De rechtbank vindt de verklaring van de kroongetuige betrouwbaar. Hij heeft vanaf het begin verklaard over een ontmoeting in Maastricht waar de opdracht voor de aanslag zou zijn gegeven. Deze ontmoeting in Maastricht is niet vermeld in één van de vele publicaties in de media over de aanslag. De afgeluisterde telefoongesprekken op die dag ondersteunen dat die ontmoeting heeft plaatsgevonden en wat de kroongetuige hierover heeft verklaard.

De rechtbank vindt, gelet op de ernst van de feiten, in beginsel een gevangenisstraf van acht jaar passend. Omdat de berechting te lang op zich heeft laten wachten (overschrijding van de redelijke termijn met acht jaar), legt de rechtbank vier jaar gevangenisstraf aan de man op. De 65-jarige verdachte uit Den Haag is vrijgesproken van betrokkenheid.