De AK-47 (Avtomat Kalasjnikova obraztsa 1947 goda). | Foto ter illustratie!

Gevangenisstraf en vrijspraak voor schieten met machinegeweer op Club Cobra in Zoetermeer

De rechtbank heeft een man veroordeeld tot een gevangenisstraf voor het schieten met een machinegeweer op Club Cobra in Zoetermeer.

Op vrijdag 18 oktober 2019 kwamen er rond 22.15 uur meldingen binnen bij de meldkamer dat er schoten waren gehoord in de omgeving van Club Cobra. Rond 00.30 uur in de nacht was er opnieuw een soortgelijke anonieme melding. De volgende ochtend meldden twee beveiligers van de club dat er werd geschoten vanuit een auto. Ook al werden er geen hulzen of kogels gevonden, camerabeelden van de gevel lieten inderdaad stofwolkjes zien die duiden op de inslag van kogels.

Op donderdagmiddag 7 november was het wederom raak bij Club Cobra. Bij die beschieting werd ook een geparkeerde auto geraakt. Toen de nietsvermoedende eigenaresse arriveerde, zag zij tot haar stomme verbazing een kogelgat in de voorruit en een kogel op de passagiersstoel. Naast de wagen en op het trottoir werden hulzen aangetroffen van een semi-automatisch vuurwapen.

Op camerabeelden was te zien hoe een jongen op een rode scooter aankwam. Ook reed meermalen een zwarte Kia door het beeld. De automobiliste had de rode scooter gezien op de plek waar later de hulzen werden gevonden. Twee dagen na het schieten werd de rode scooter aangetroffen onder een zeil in Zoetermeer.

De mannen die hem daar geplaatst hadden, waren volgens een getuige vertrokken in een zwarte Kia. De twee Rotterdammers werden na onderzoek op 13 november 2019 aangehouden in een zwarte Kia. In de auto lag een vuurwapen en een scooterhelm die overeen kwam met de beelden.

Volgens de rechtbank is er voldoende bewijs dat de 21-jarige verdachte betrokken is geweest bij de schietpartij op 7 november. Of hij ook daadwerkelijk de schutter was is niet vast komen te staan. Uit het dossier blijkt namelijk dat er meerdere personen betrokken waren. Wel was er volgens de rechtbank een zodanige nauwe en bewuste samenwerking tussen hem en de overige personen, dat van medeplegen gesproken kan worden. Daarom kan dit schietincident hem strafrechtelijk worden verweten.

Een 20-jarige medeverdachte is vrijgesproken van betrokkenheid. Er blijkt wel van enige vorm van betrokkenheid, maar dat is volgens de rechtbank onvoldoende om hem als medepleger te kunnen aanmerken. Daarom is hij vrijgesproken.

De rechtbank heeft bij het bepalen van de straf rekening gehouden met het type wapen, een (semi) automatisch vuurwapen, waar ook daadwerkelijk mee is geschoten. Dat gebeurde in de openbare ruimte op klaarlichte dag in een dichtbevolkt gebied. Daarom komt de rechtbank uit op een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van twee jaar.