Gevangenisstraf geëist tegen man die 100K buitmaakte van vrouwen bij oplichting

Justitie heeft een gevangenisstraf geëist tegen een man die bijna 100K buit heeft gemaakt van vrouwen bij een geraffineerde oplichting.

Tijdens de zitting beschreef de officier de geraffineerde en doortrapte werkwijze van de 41-jarige man uit Landgraaf. De verdachte deed zich voor als consultant, makelaar, belegger in vastgoed of medewerker van een voetbalclub, dit alles met de bedoeling een vertrouwensband met zijn latere slachtoffer op te bouwen.

Vervolgens vroeg hij zijn slachtoffers of hij geld kon lenen dat hij nodig zou hebben voor de aanschaf van een auto of vliegticket. Hij beloofde het bedrag dezelfde dag nog terug te betalen, maar liet vervolgens niet of nauwelijks meer van zich horen. Het geld nam hij direct op en gaf hij direct uit.

‘Verdachte wist het vertrouwen te winnen van zijn slachtoffers en heeft dit vertrouwen vervolgens ernstig misbruikt. Daarbij ging hij zeer geraffineerd, doortrapt en meedogenloos te werk. Verdachte heeft op geen enkele manier rekening gehouden met de gevolgen van zijn handelen voor de slachtoffers. Financieel, omdat het voor sommigen hun laatste geld was , maar ook of juist in het vertrouwen richting anderen.’ Aldus de officier van justitie.

Het feit dat de verdachte eerder tot celstraffen is veroordeeld wegens soortgelijke feiten heeft de officier meegewogen bij het bepalen van de strafeis. De officier eiste drie jaar cel waarvan zes maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van drie jaar. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.