Alleen maar 500 euro briefjes! © Crime-Nieuws.nl

Gevangenisstraf geëist tegen man gepakt met miljoen euro cash in taxi Amsterdam

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een gevangenisstraf geëist tegen een man die gepakt werd met een miljoen euro cash in een taxi in Amsterdam.

Het onderzoek naar ondergronds bankieren werd op 23 april 2020 gestart naar aanleiding van TCI informatie afkomstig uit een ander lopend onderzoek. Volgens de binnengekomen informatie zou op 23 april in de middag in het kader van ondergronds bankieren een groot geldbedrag worden overgedragen op een locatie in centrum Amsterdam. Bij deze overdracht zou een zwarte taxi, een Volkswagen Passat, betrokken zijn.

De politie heeft de overdracht geobserveerd en zag hoe een grote gele big shopper vanuit de kofferbak van een Mercedes werd overgedragen in de zwarte taxi. In beide voertuigen zat één inzittende. De politie heeft na de overdracht de zwarte taxi staande gehouden.

In de kofferbak van de taxi zijn drie tassen aangetroffen, een grote gele shopper, een zwarte rugzak en een zwarte sporttas. In deze tassen zaten bankbiljetten in gesealde bundels. In de zwarte sporttas zijn tijdens het onderzoek vier gesealde geldpakketten aangetroffen en een plastic met geld zak. Veelal in kleine coupures (5, 10, 20 en 50 euro biljetten), maar ook tientallen biljetten van 100 en 200 euro en een paar biljetten van 500 euro. In totaal bevatte deze zwarte sporttas ruim 4 ton in contanten.

In de gele shopper zaten drie gesealde geldpakketten. Voornamelijk ging het om kleine coupures en daarnaast om 274 biljetten van 100 euro en 50 biljetten van 200 euro. De totale waarde bedroeg ruim 3 ton in euro’s. In de zwarte rugzak zaten twee gesealde geldpakketten en een paar losse bundels van 20 euro en 50 euro biljetten. De totale waarde van de inhoud van deze rugzak bedroeg ruim 260.000 euro.

Het totale bedrag dat is aangetroffen in de drie tassen in de kofferbak van de zwarte taxi van verdachte, blijkt bij het afstorten in totaal bijna een miljoen euro (999.985 euro) te bedragen. De politie heeft beslag gelegd op het geld. Ook is bij iedere verdachte een PGP telefoon van het type SKY aangetroffen.

Op basis van het onderzoek concludeert het OM dat niet anders kan dan dat de 1 miljoen euro uit misdaad afkomstig geld is. Volgens het OM is sprake van opzetwitwassen. Tegen de verdachte is 3 jaar en 2 maanden gevangenisstraf geëist. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.