Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Gevangenisstraf geëist tegen Vlaardingse hacker voor afpersingen via Snapchat

Er is een gevangenisstraf geëist tegen een Vlaardingse hacker in een Snapchat-afpersingszaak.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een gevangenisstraf van 32 maanden geëist, waarvan 12 maanden voorwaardelijk, tegen een 21-jarige man uit Vlaardingen. Volgens het OM heeft de verdachte zich schuldig gemaakt aan computervredebreuk, afpersing en afdreiging in de periode van april tot en met mei 2020. Hij zou tientallen jonge slachtoffers hebben gehackt en ze hebben gechanteerd met compromitterend beeldmateriaal uit hun eigen Snapchat-accounts. Deze daden hebben het leven van de slachtoffers volgens het OM gegijzeld.

De zaak vond plaats in maart 2020, toen de angst voor het onbekende coronavirus hoog was. De verdachte maakte misbruik van deze angst door een online service aan te bieden die beweerde met één klik op een link te kunnen laten zien of iemand in een besmet gebied woonde. Het bleek echter een phishing-strategie te zijn met verstrekkende gevolgen. De verdachte ontwierp een Snapchat-advertentie die zogenaamd aangaf of iemand gevaar liep, maar leidde in werkelijkheid naar een nep-inlogpagina die door de verdachte was gemaakt. Hier lieten de slachtoffers hun inloggegevens achter, waarna de verdachte via een complexe digitale infrastructuur de Snapchat-profielen van zijn jonge en kwetsbare slachtoffers overnam. Er zijn in totaal 29 aangiften gedaan, maar er wordt vermoed dat er meer slachtoffers zijn.

Het cybercrimeteam van de recherche in Noord-Holland begon een onderzoek naar aanleiding van het groeiende aantal aangiften van jonge slachtoffers van gehackte Snapchat-accounts. Op 27 mei 2020 werd de toen 18-jarige verdachte gearresteerd dankzij grondig politieonderzoek. Uit onderzoek van in beslag genomen gegevensdragers bleek dat hij inderdaad Snapchat-accounts had gehackt en zich schuldig had gemaakt aan afpersing via sextortion.

Het OM is van mening dat de verdachte schuldig is aan computervredebreuk, afpersing en afdreiging. Hij blokkeerde de toegang tot de Snapchat-accounts van de slachtoffers door hun inloggegevens te wijzigen. Daarna dreigde hij de accounts en de daarin opgeslagen gegevens te wissen of ervoor te zorgen dat de slachtoffers er nooit meer bij konden. De verdachte dreigde met het openbaar maken van privémateriaal en eiste naaktbeelden en/of geld en andere financiële producten. In sommige gevallen heeft hij daadwerkelijk naaktfoto’s van de slachtoffers online verspreid onder hun contacten, waaronder collega’s, schoolgenoten, familie en vrienden. Het verkrijgen van compromitterend privémateriaal gaf hem een gevoel van macht.

De officier van justitie benadrukte tijdens de zitting dat de slachtoffers paniek, schaamte en angst hebben ervaren. Ze waren bang dat hun vrienden ook afgeperst zouden worden via hun gehackte accounts of dat dierbare foto’s, bijvoorbeeld van overleden vrienden of familie, verloren zouden gaan. De slachtoffers die geconfronteerd werden met geopenbaard compromitterend materiaal durfden vaak niet meer naar school te gaan of zelfs naar buiten. De verdachte heeft volgens de officier “het leven van de slachtoffers gegijzeld”.

Het OM is van mening dat de verdachte bewust en doelgericht handelde. Uit het onderzoek blijkt dat de door de verdachte opgebouwde ICT-infrastructuur alleen tot doel had om zoveel mogelijk macht over zoveel mogelijk slachtoffers te verkrijgen. Hij koos er bewust voor om zijn macht te misbruiken tegen weerloze, jonge en zeer kwetsbare slachtoffers. Het was voor hem een spel van macht. De officier eiste een gevangenisstraf van 32 maanden, waarvan 12 maanden voorwaardelijk, met aftrek van de zes weken die de verdachte al in voorarrest heeft doorgebracht. Daarnaast verzocht het OM om toewijzing van de gevraagde schadevergoedingen van de slachtoffers. De uitspraak van de rechtbank wordt over twee weken verwacht.