Gevangenisstraf geëist voor drugsbezit en witwassen crimineel vermogen met cryptovaluta’s

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een gevangenisstraf geëist tegen een man die verdacht wordt van het witwassen via cryptocurrency kaarten en drugsbezit.

De verdachte kwam in beeld tijdens een onderzoek van de FIOD na opvallende bestedingen met een cryptocurrency kaart. Er zouden onder meer contante opnames van forse geldbedragen zijn gedaan terwijl hij geen vermogen had. ‘Sterker nog, verdachte bleek schulden ter hoogte van een ton te hebben. Vanwege die schulden zat hij in de schuldsanering, waar hij kennelijk is uitgezet’, aldus de officier van justitie.

Naast de cryptocurrency kaart bleek de man ook in het bezit te zijn van tien bankrekeningen waarmee opmerkelijke overboekingen werden gedaan. Volgens de verdachte is het geld afkomstig is van online pokeren en handel in bitcoins. Verder zou hij naar eigen zeggen bitcoins omzetten in euro’s voor personen die op het darkweb handelden in medicijnen. Daar kreeg hij een fee voor. Deze personen maakten volgens verdachte ook gebruik van zijn cryptocurrency kaart en een van zijn bankrekeningen.

In een opslagbox die verdachte huurde werden hard- en sofdrugs in de vorm van pillen aangetroffen. De aangetroffen situatie in de opslagbox deed vermoeden dat deze pillen ook werden verpakt en verzonden gelet op het aanwezige verpakkingsmateriaal. Volgens de man kreeg hij geld voor opslag van de personen die op het darkweb in medicijnen handelden.

‘Het handelen van verdachte is ondermijnend. Met het witwassen wordt de integriteit van het economische verkeer aangetast. Verdachte gaf crimineel geld een schijnbaar legale herkomst. Het ging om geld dat duidelijk van een criminele groep afkomstig was. Daarbij komt dat verdachte ogenschijnlijk wel meer betrokkenheid had dan alleen het omzetten van bitcoins. Zo zijn op zijn bitcoinsadressen ook ontvangsten vanuit darknet markten te zien. Van het witwassen heeft verdachte bovendien een gewoonte gemaakt. Daarnaast heeft hij hard- en softdrugs, die grotendeels tevens te gebruiken waren als medicijnen, in vrij grote hoeveelheid voorhanden gehad. De feiten en omstandigheden daar omheen duiden erop dat hij meer deed dan alleen voorhanden hebben. Ook binnen deze verwijten handelde verdachte voor een criminele groep, die in medicijnen handelde op het darkweb. Dat laatste brengt, zo zou verdachte ook moeten weten, risico’s mee voor de volksgezondheid. Daaraan draagt verdachte met zijn handelen bij.’, aldus de officier.

Het OM heeft een gevangenisstraf van 20 maanden, waarvan 5 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar geëist. Het voorarrest van 44 dagen moet daar nog van worden afgetrokken. De rechtbank doet binnenkort uitspraak inzake het witwassen en drugsbezit.