Gevangenisstraf geëist voor grootschalige fraude met cryptovaluta en witwassen crimineel vermogen

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een gevangenisstraf geëist voor grootschalige fraude met cryptovaluta.

De 40-jarige man uit Deventer hoorde vier jaar tegen zich eisen voor de rechtbank in Zwolle. De verdachte heeft zich volgens de officier van justitie schuldig gemaakt aan grootschalige fraude met cryptovaluta. Ook is een beroepsverbod van vijf jaar geëist. Volgens de officier zou de verdachte gedurende die periode niet meer mogen optreden als vermogensbeheerder en handelaar in financiële producten, waaronder cryptovaluta.

Naast de gevangenisstraf moet de Deventenaar ruim 937.000 euro moeten terugbetalen aan de Staat als het aan het OM ligt. ‘Het maken van eigen cryptovaluta en het handelen daarin is niet strafbaar. Maar in deze zaak was er sprake van oplichting, het manipuleren van de markt, het verstrekken van valse informatie over cryptomunten en het verzwijgen en verhullen van belangrijke informatie’, aldus de officier van justitie.

Op 20 april 2020 kwam de politie in actie en heeft een inval verricht in een loods aan de Groningerstraat in Deventer. Er werd een laptop in beslag genomen waarop chats werden aangetroffen waaruit bleek dat de man beheerder en eigenaar was van onder meer de handelsplaats Coinhouse.eu, een platform waar mensen een wallet aan konden maken om geld en crypto in te bewaren.

Uit chatberichten van januari 2018 blijkt dat Coinhouse.eu al vrij snel na haar lancering bijna 20.000 leden had. Ook bleek volgens het OM dat het van meet af aan de bedoeling is geweest om de Coinhouse.eu op enig moment plat te gooien. Begin april 2018 werd voor de klanten van Coinhouse.eu de opnamefunctie (‘withdrawal’) van hun wallets stil gelegd. Door verdachten werden de wallets van accounthouders leeggehaald, terwijl Coinhouse.eu gewoon bleef draaien.

De zaak draait verder ook om ‘pump en dump’ met cryptomunten. Er werd veel reclame gemaakt voor de door verdachte zelf gemaakte munten, met namen als Tulipmaniacoin, Malc, ERSO, Europe United en Paris. De verdachte bood zijn coins te koop aan op handelsplaatsen en kocht deze vervolgens zelf op, waardoor de koers op een kunstmatige manier steeg. Vervolgens werden de coins op het hoogtepunt verkocht.

Naast alle fraude met cryptovaluta wordt de man ook verdacht van witwassen. Volgens het OM kocht hij een woning, een boot, meerdere dure auto’s en sieraden met geld afkomstig uit oplichting met de crypto’s. Het zou gaan om meer dan 1,8 miljoen euro. Daarnaast beheerde de verdachte in Deventer een bitcoin ATM, welke naar het oordeel van het OM ook werd gebruikt om geld wit te wassen.