Lijntjes cocaïne © crime nieuws

Gevangenisstraf geëist voor smokkel blokken cocaïne vanuit Curaçao op marineschip

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een gevangenisstraf geëist tegen een marinier voor de smokkel van blokken cocaïne op een marineschip.

De 23-jarige marinier uit Haarlem werd op 24 september 2019 betrapt toen hij met 11 kilo cocaïne aan boord ging bij de Zr. Ms. Johan de Witt. Het schip lag op dat moment in de marinebasis Parera in Willemstad. Op camerabeelden is te zien dat de verdachte twee keer met een kennelijk lege rugtas van boord ging en met een gevulde rugtas terugkeerde. Bij die tweede keer is de militair staande gehouden en is de cocaïne aangetroffen.

Bij een doorzoeking van het schip in Willemstad werd geen drugs meer gevonden. Omdat er aanwijzingen waren dat er toch nog cocaïne aan boord zou zijn werd het schip na aankomst in Nederland volledig doorzocht. Een enorme opgave, aldus de officier van justitie, die het schip van twaalf verdiepingen omschreef als een ‘drijvend flatgebouw’.

Na een dag zoeken werd in een dubbele wand tussen een fitnessruimte en een toiletruimte een boodschappentas aangetroffen met daarin blokken cocaïne, opnieuw ongeveer 11 kilo. In deze verborgen ruimte hingen nog meer lege boodschappentassen, en ook tussen de persoonlijke spullen van de militair werden lege tassen gevonden.

Het was volgens de officier van justitie duidelijk de bedoeling van de verdachte om nog meer cocaïne aan boord te brengen. Op de blokken cocaïne werden vingerafdrukken van de verdachte aangetroffen. Ook blijkt zijn betrokkenheid uit afgeluisterde gesprekken met zijn vader. Verder bleek uit het onderzoek dat de man ook koeriers zou hebben proberen te ronselen. Hij bood een collega 6000 euro om ‘tassen’ mee te nemen. Deze collega weigerde.

De officier van justitie rekent het de verdachte zwaar aan dat hij na zijn aanhouding op geen enkele wijze de schade wilde beperken door openheid van zaken te geven. Tegen de man is een gevangenisstraf van vijf jaar geëist. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.