Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Gevangenisstraf geëist voor smokkel harddrugs uit Mexico via Schiphol

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een gevangenisstraf geëist tegen een Amsterdammer voor de smokkel van methamfetamine uit Mexico via Schiphol.

Op 6 augustus 2019 wed een zending uit Mexico gecontroleerd door de douane op Schiphol. Het ging om een industriële magneet van 520 kilogram die aan de binnenzijde gevuld was met 32 bakjes van elk een kilogram met een kristalvormige substantie. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft monsters van deze zending onderzocht en constateerde dat het ging om methamfetamine.

Volgens de papieren bij de zending was deze bestemd voor een man (later is gebleken onder een andere dan zijn eigen naam) met een adres in Amsterdam. Volgens de douane was er op 10 juli 2019 een soortgelijke zending binnengekomen met dezelfde afzender, ontvanger en transporteur. Uit telefoontaps van de politie is gebleken dat het verdachte is geweest die zich, in contacten met de transporteur, voordeed als een andere persoon.

Nadat de 33-jarige man op 12 augustus 2019 telefonisch afspraken maakte met de transporteur voor levering van de zending op het adres van een loods in Hilversum, is hij aangehouden bij die loods. In de loods trof de politie de zending aan. In de loods werd ook de eerdere zending van 10 juli 2019 aangetroffen. Ook toen was sprake van een grote magneet, die opengesneden is aangetroffen.

Een van de bij verdachte bij zijn aanhouding in beslag genomen telefoons betrof de telefoon waarmee onder zijn schuilnaam contact gezocht werd met de transporteur. Tegen de de man is een gevangenisstraf van 4 jaar geëist. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.