Gevangenisstraf geëist voor verzending postpakketten met MDMA van Nederland naar Australië

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een gevangenisstraf geëist voor de export van harddrugs via postpakketten.

Naar aanleiding van de onderschepping van twee pakketten door de douane op 22 november 2018 werd er een onderzoek ingesteld. Volgens de politie zijn de pakketten op 20 en 21 november 2018 bij twee verschillende servicepunten ter verzending aangeboden. De pakketten hadden een adres in Australië als bestemming.

In een pakket zaten onder meer twee dropzakken met daarin 2.000 tabletten. Die tabletten bleken MDMA te bevatten. Naast drop zaten er andere typisch Nederlandse etenswaar in, zoals minipakjes hagelslag en speculoos koekjes. Verdachte voerde het merk van een bestaand merk in divers Hollands etenswaar. ‘Verdachte heeft opzettelijk inbreuk gemaakt op iemand anders merkrecht.’ Aldus de officier van justitie.

De politie kwam in actie en heeft bij de aanhouding van de 23-jarige Amsterdammer een telefoon in beslag genomen en gesprekken op WhatsApp aangetroffen. Er werden ruim 7500 berichtjes aangetroffen met één klant waarin gesproken werd over drugshandel, verzending, marktprijzen, winstverdeling, deklading, een Darkmarket account en adresgegevens. In combinatie met onder meer bank- en transactiegegevens van verdachte en aangetroffen kassabonnetjes ontstaat, volgens justitie, een beeld van de handel in diverse soorten harddrugs.

‘Pure hebzucht en winstbejag. Verdachte dacht elke keer weer als hij een pakket op de post deed enkel aan zichzelf en niet aan de zeer schadelijke gevolgen van drugsgebruik voor de gebruiker en de samenleving, of dat nu hier of in Australië is.’ De officier heeft een gevangenisstraf van zes jaar geëist met aftrek van de tijd dat de verdachte in voorarrest heeft gezeten. De rechter doet binnenkort uitspraak.