Gevangenisstraf geëst tegen Brabantse hacker die op slinkse wijze half miljoen buitmaakte

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een gevangenisstraf geëist tegen een Brabantse hacker die op slinkse wijze een half miljoen euro wist buit te maken.

De 48-jarige man uit Boxtel heeft volgens justitie mailaccounts van een bedrijf in België gehackt. Het bedrijf stond op het punt om vliegtuigonderdelen te verkopen aan een bedrijf in Jordanië maar de hacker veranderde in de mails het rekeningnummer. Vervolgens werd het geld overgemaakt naar rekeningen van de man. De zaak kwam aan het licht toen bleek dat het Belgisch bedrijf geen geld had ontvangen.

Na uitgebreid onderzoek kwam de verdachte in beeld bij de politie. Kort na het ontvangen van het geld werden grote bedragen overgeboekt naar bekenden van de man die op hun beurt het geld contant pinden. De man werd vorig jaar aangehouden nadat hij enige tijd gesignaleerd stond en gezocht werd. De hacker claimt dat hij onder druk van Russische criminelen hieraan moest meewerken. Uit onderzoek van de politie blijkt daar niets van.

Tegen de man is nu een gevangenisstraf van vier jaar, waarvan een jaar voorwaardelijk, geëist. Daarnaast moet hij de schade aan de bedrijven terugbetalen. De rechter doet op 30 juli uitspraak in deze zaak.