Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Gevangenisstraf van 3 jaar voor invoer tientallen vuurwapens uit Slowakije

De rechtbank in Rotterdam heeft een man veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3 jaar voor de invoer van tientallen vuurwapens.

De verdachte liep in januari tegen de lamp en bleek twaalf vuurwapens bij zich te hebben. Uit verder onderzoek en verklaring van de 38-jarige man uit Tiel is gebleken dat hij zeker 88 vuurwapens heeft ingevoerd. De wapens waren naar een kleiner kaliber omgebouwd maar door de loop te vervangen kon er ook normale munitie mee worden afgevuurd.

De man haalde de wapens uit Slowakije waar wapens van dit kaliber vrij verkrijgbaar zijn. Hij heeft toegegeven dat hij ze voor iemand anders invoerde, maar wil, volgens justitie, niet zeggen voor wie. Ook was hij zich ervan bewust dat er strafbare feiten met de wapens zouden worden gepleegd. Per aangevoerd wapen zou hij 100 euro hebben gekregen.

Als het hier om de invoer van 88 stuks 9 mm pistolen had gegaan dan zou een straf van 6 á 7 jaar op zijn plaats zijn geweest. De rechtbank weegt echter mee dat het hier om een lichter kaliber wapen gaat, al is dat wel om te bouwen tot een gevaarlijker wapen. Daarnaast houdt de rechtbank er rekening mee dat de man op de zitting openheid van zaken heeft gegeven. Een celstraf van 3 jaar is dan ook passend. Aldus de rechtbank.