Gevangenisstraf voor 1,3 miljoen euro fraude met beleggingen in levensverzekeringen

De rechtbank Oost-Brabant heeft een man veroordeeld tot een gevangenisstraf voor fraude met beleggingen in Amerikaanse levensverzekeringen.

De 65-jarige man was volgens de rechters nauw betrokken bij de ontwikkeling van beleggingsproducten die volgens mede-ontwikkelaars en financieel adviseurs niet gereed en niet geschikt waren om op de markt te brengen. Hij bood deze producten toch aan via de 48-jarige vrouw, een financieel adviseur, en wist in totaal 26 cliënten over te halen geld in te leggen. Dit waren met name mensen die in een echtscheiding lagen of zojuist hun baan hadden verloren.

De gedupeerden werd voorgehouden dat er op het product zo’n hoog rendement zat dat ze daarmee hun ex-partner konden uitkopen en in hun huis zouden kunnen blijven wonen. Of ze kregen te horen dat ze vervroegd met pensioen konden, hun inkomen konden aanvullen en dus geen nieuwe baan hoefden te zoeken. Deze mensen legden aanzienlijke bedragen in, van enkele tienduizenden tot meer dan 100.000 euro. In totaal gaat het om een bedrag van ruim 1,3 miljoen euro.

De rechtbank heeft de 65-jarige verdachte die in Spanje woont veroordeeld tot een gevangenisstraf van 27 maanden voor fraude. Een 48-jarige vrouw uit Nistelrode krijgt voor haar rol een celstraf van 18 maanden. De rechtbank spreekt een 64-jarige vrouw uit ’s-Hertogenbosch en een 58-jarige man uit Eindhoven vrij.