Gevangenisstraf voor doodsbedreiging minister-president Mark Rutte op Twitter

Een man uit Nijmegen is veroordeeld tot een gevangenisstraf voor het bedreigen van minister-president Mark Rutte op Twitter.

De 50-jarige man plaatste op 23 april 2020 een bericht op Twitter met onder meer de tekst: ‘Rutte is v voor maandag ochtend dood 100% en NIEMAND zal er voor worden veroordeeld want deze man plaagt genocide’. Daarnaast was op zijn Twitteraccount een profielfoto te zien waarop hij met een vuurwapen tegen zijn hoofd stond afgebeeld. Mark Rutte voelde zich door de inhoud van de tweet ernstig bedreigd. De rechtbank neemt het de man zeer kwalijk dat hij de minister-president van Nederland heeft bedreigd in de uitoefening van zijn publieke functie.

De man werd verder door de officier van justitie ook verweten van het feit dat hij zich schuldig zou hebben gemaakt aan het bedreigen van de koning via een Twitterbericht. De rechtbank spreekt de man hiervan vrij, omdat uit de tweet af te leiden is dat deze aan een ander persoon dan aan de koning is gericht.

Bij het bepalen van de straf weegt de rechtbank mee dat ambtsdragers hun taken moeten kunnen uitvoeren zonder te hoeven vrezen voor hun persoonlijke veiligheid. De rechtbank houdt ook rekening met het feit dat de man eerder is veroordeeld voor bedreiging. Daarom oordeelt ze dat een gevangenisstraf een passende sanctie is.

Uit een rapport van een psycholoog die de man heeft onderzocht, volgt dat de bedreiging de man in verminderde mate kan worden toegerekend. De rechtbank neemt deze conclusie van de psycholoog over en weegt dit in strafverminderende zin mee. De verdachte heeft 45 dagen cel opgelegd gekregen en mag drie jaar geen contact opnemen met Rutte.