Het geld verpakt in plastic en verstopt in bigshoppers. © Politie

Gevangenisstraf voor grootste geldvangst ooit (12,5 miljoen euro) in Nederland

Een man is door de rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf voor de grootste geldvangst ooit in Nederland. De politie trof 12,5 miljoen cash aan.

De rechtbank Rotterdam heeft de 36-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats veroordeeld voor medeplegen van gewoontewitwassen en het bezit van een vuurwapen tot een gevangenisstraf van 3,5 jaar. Het Openbaar Ministerie (OM) had zes jaar cel geëist.

De verdachte is vrijgesproken van het bezit van (ruim) een kilo cocaïne en van het voorhanden hebben van (nog) een vuurwapen met een grote hoeveelheid munitie. De raadsman van verdachte had vrijspraak bepleit voor alle feiten.

De man heeft gedurende enkele maanden in een woning in Eindhoven een zeer grote hoeveelheid geld, ruim 12,5 miljoen euro, beheerd en bewaakt. Hij deed dit samen met anderen. Hij werd aangestuurd door een onbekend gebleven derde, van wie alleen de Encrochat-naam bekend is. Deze persoon gaf ook opdrachten aan de veroordeelde man om geld te geven aan andere personen. Omdat deze gegevens pas achteraf konden worden achterhaald, is in dit onderzoek niet bekend geworden wie de andere betrokken personen zijn.