De rechtbank heeft een man uit Diemen veroordeeld tot een gevangenisstraf voor het buitmaken van ruim 170K via phishing.

De 26-jarige man is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4 jaar, waarvan 1 jaar voorwaardelijk, met een proeftijd van 2 jaar. Volgens de rechtbank heeft hij zich vanaf mei 2018 bijna een jaar lang, actief en intensief bezig gehouden met phishing. In totaal zijn er 22 personen opgelicht voor een bedrag van ruim 170.000 euro. Daarnaast heeft de man zich schuldig gemaakt aan witwassen en illegaal wapenbezit.

De man ging op de volgende wijze te werk. De 22 rekeninghouders van de Rabobank, ING, ABN Amro en de Van Lanschot Bank kregen e-mails en sms-berichten. Die leken afkomstig van de officiële bank, maar daarin werd doorgelinkt naar phishingwebsites. Nadat de slachtoffers hun gegevens hadden ingevoerd, werden de bankrekeningen leeggehaald door de verdachte of één van zijn mededaders. De verdachte was vooral betrokken bij het technische deel: het inrichten, hosten en beheren van phishingwebsites.

De rechtbank heeft bij het bepalen van de straf rekening gehouden met het feit dat de daders zeer professioneel en georganiseerd tr werk zijn gegaan. Naast de gevangenisstraf bepaalt de rechtbank dat de man de gestolen geldbedragen moet terugbetalen. De straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie.