Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Gevangenisstraf voor man uit Eindhoven die ‘mensen wilde laten slapen’ (liquideren) in chats op PGP

De rechtbank heeft een man die op chats op PGP ‘mensen wilden laten slapen’ veroordeeld tot een gevangenisstraf voor het voorbereiden van een liquidatie.

De 34-jarige man uit Eindhoven deed eind mei 2020 aangifte bij de politie van een geweldsincident op een camping in Aalst. Op een zondagmiddag kwamen daar volgens de verdachte opeens een aantal auto’s hard de camping op rijden. Er stapten meerdere personen uit, waarvan twee een bivakmuts op hadden en een vuurwapen droegen. Met dit wapen zou de verdachte met de dood bedreigd zijn.

Het Team Criminele Inlichtingen van de politie kreeg enkele dagen later informatie dat de man wraakacties aan het voorbereiden was vanwege het incident op de camping. Daarop werd de man in de woning van zijn vriendin aangehouden op verdenking van verboden vuurwapenbezit. In de woning lagen onder meer een geladen pistool en een patroonhouder met patronen. Ook trof de politie een telefoon aan, een zogenaamd PGP-toestel waarmee versleutelde berichten kunnen worden verstuurd. Uit een ander strafrechtelijk onderzoek kreeg de politie verder de beschikking over meer van dit soort Encrochat-berichten die aan de verdachte kunnen worden toegeschreven.

De rechtbank verwerpt het verweer dat deze chatberichten niet als bewijs mogen dienen. Uit de berichten blijkt dat de verdachte voorbereidingen trof voor de moord op één of meer mannen. De verdachte benoemt daarin meerdere keren nadrukkelijk tegen anderen dat er ‘mensen moeten gaan slapen’. Hij noemt herhaaldelijk drie namen; dezelfde namen die hij in zijn aangifte noemt van aanvallers die in hij in ieder geval heeft herkend, aldus de rechtbank.

Uit de berichten blijkt volgens de rechtbank dat de verdachte enorm boos was na het voorval op de camping, dat hij erop uit was om wraak te nemen door  één of meer van de drie mannen om het leven te brengen en dat hij actief op zoek was naar mensen en informatie om de liquidatie(s) uit te voeren. Dat het aangetroffen vuurwapen alleen ter bescherming zou zijn, zoals de verdachte verklaart, gelooft de rechtbank niet.

De man is door de rechters veroordeeld voor voorbereiding van één of meer liquidaties en wapenbezit. De verdachte heeft hiervoor een gevangenisstraf van 30 maanden opgelegd gekregen, De rechtbank rekent het de verdachte aan dat hij kennelijk een lage drempel heeft hoeven te nemen voordat hij dit pad insloeg.