Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Gevangenisstraf voor man uit Utrecht na bedreiging ex-vriendin via Facebook

De rechtbank heeft een man uit Utrecht veroordeeld tot een gevangenisstraf na bedreiging van zijn ex-vriendin via Facebook.

De 55-jarige man werd in 2012 veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf voor het doden van zijn toenmalige vriendin. In 2017 kwam de man onder voorwaarden vrij, waarna hij een relatie kreeg met het slachtoffer. Zij verbrak in april de relatie met de verdachte. Een dag daarna krijgen kennissen van het slachtoffer via haar Facebook een oud artikel uit de Stentor te lezen met de kop ‘Eis: 15 jaar voor de moord op Monique Maes’. Dit artikel is gedeeld door de verdachte en ging over de zaak waarin hij is veroordeeld. De verdachte verklaarde later dat hij de kennissen van zijn ex-vriendin op deze manier op de hoogte wilde stellen van zijn verleden.

De rechtbank ziet de actie van de man als een zeer ernstige bedreiging tegenover het slachtoffer. Uit het delen van dit artikel via haar Facebook, kon het slachtoffer opmaken dat haar ex-vriend zijn voormalige vriendin om het leven had gebracht. Hiermee heeft de verdachte zijn ex-partner angst aangejaagd. Daarbij heeft verdachte dit bericht gedeeld met de telefoon van het slachtoffer en daarmee inbreuk gemakt op haar online privacy. De rechtbank veroordeelt de verdachte tot 2 maanden cel. Daarnaast heeft de verdachte de voorwaarden van zijn vrijlating geschonden, wat betekent dat hij nog 6 maanden van de resterende celstraf uit moet zitten.