Gevangenisstraf voor met bruut geweld om het leven brengen moeder in Rosmalen

De rechtbank heeft een man veroordeeld tot een gevangenisstraf voor het met bruut geweld om het leven brengen van zijn moeder in Rosmalen.

De verdachte belde de bewuste nacht in februari jongstleden twee keer in verwarde toestand vanuit de woning van zijn moeder naar het alarmnummer. De politie arriveerde even later en trof de vrouw dood aan. Het slachtoffer had zeer ernstige verwondingen aan onder meer haar handen en hoofd.

Volgens de 58-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats kwam hij er pas achter dat zijn moeder dood was toen de politie hem dit dagen later vertelde. De bewuste nacht is voor hem, naar eigen zeggen, ‘een zwart gat’. Hij was volgens eigen zeggen in de veronderstelling dat er een indringer in de woning was die hij een klap had gegeven om zijn moeder te beschermen.

De advocaat van de man stelt dat er sprake is van ‘een verschoonbare dwaling’. Kort gezegd zou de verdachte psychisch in de war zijn geweest en zich hebben ingebeeld dat hij een indringer aanviel omdat er onmiddellijk gevaar dreigde. De advocaat pleit daarom voor een ontslag van alle rechtsvervolging.

De rechtbank Oost-Brabant is daar niet in meegegaan en heeft de man veroordeeld tot een gevangenisstraf van 10 jaar. De verdachte moet daarnaast een schadevergoeding van bijna 32.000 euro betalen aan de andere zoon van het slachtoffer.