© US Army (public domain) via Wikimedia Commons

Gevangenisstraf voor rapper uit Zwolle voor neerschieten man op straat

Een rapper uit Zwolle is veroordeeld tot een gevangenisstraf voor een schietpartij.

De 32-jarige man is door de rechtbank schuldig bevonden aan zware mishandeling en veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar. De verdachte schoot het slachtoffer op 3 september van dit jaar in zijn been.

Bij de politie kwam die dag aan het begin van de avond melding binnen van een schietpartij aan de Voochtstraat. Eenmaal ter plaatse vinden agenten het slachtoffer op de grond, naast een auto. De man is aanspreekbaar en is naar het ziekenhuis gebracht. Uit onderzoek blijkt dat er bij het slachtoffer sprake is van een schotverwonding in het bovenbeenbot. De kogel is in het been blijven steken. Als gevolg van het schot is er fors inwendig bloedverlies. De man zal altijd een litteken overhouden.

Tijdens de inhoudelijke behandeling van de strafzaak verklaarde de schutter dat het slachtoffer agressief was. Volgens hem wilde het slachtoffer een vuurwapen trekken waarop hij zijn vuurwapen trok en de man in zijn been schoot. Hij ontkent dat hij het slachtoffer wilde doden.

Het is algemeen bekend dat door het schieten met een vuurwapen iemand kan komen te overlijden. De ernst van het letsel dat daarbij wordt veroorzaakt is afhankelijk van diverse factoren, zoals de snelheid van de kogel, de afstand waarvan wordt geschoten en waar iemand wordt geraakt. In dit geval stond de man op korte afstand van het slachtoffer en schoot hij gericht in het been, een plek waar zich geen vitale organen bevinden.

De rechtbank is van oordeel dat er in dit geval geen aanmerkelijke kans bestond dat het slachtoffer zou overlijden als gevolg van het schot. Er is geen sprake van poging doodslag, maar wel van zware mishandeling.