Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Gevangenisstraf voor schieten in gezicht van slachtoffer in Alkmaar na ruzie over geld en een vrouw

Een man is door de rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van tien jaar voor het schieten in het gezicht van een slachtoffer in een loods in Alkmaar.

De 69-jarige verdachte en het slachtoffer maakten beiden gebruik van de loods. Vanwege de coronabeperkingen overnachtten ze daar ook vaak. De verdachte sliep aan de achterkant van de werkplaats, het slachtoffer in de camper die in de loods stond. De avond voor de schietpartij zou er ruzie zijn ontstaan over geld en een vrouw. Het slachtoffer vertrok kort daarna om bij een kennis te gaan eten. De verdachte voelde zich bedreigd door wat de man tijdens de ruzie had gezegd. Hij was bang dat het slachtoffer gewapend terug zou komen samen met iemand anders om hem wat aan te doen. De verdachte wilde zich daarop naar eigen zeggen voorbereiden.

De verdachte pakte het vuurwapen dat hij al jaren had, laadde het en wachtte tot het slachtoffer terugkeerde. Het slachtoffer arriveerde rond middernacht. De man was alleen maar de verdachte besloot zijn plan te veranderen en hem neer te schieten. Op ongeveer 6,5 meter afstand schoot hij een kogel in het gezicht van het slachtoffer en sloeg op de vlucht. De gewonde is overgebracht naar het ziekenhuis en bleek in zijn kaak te zijn geraakt, waar de kogel nog steeds zit.

Volgens de rechtbank is er genoeg bewijs dat de verdachte het slachtoffer bewust in zijn kaak heeft geschoten en daarmee het risico heeft aanvaard dat die zou komen te overlijden. De rechtbank vindt ook bewezen dat de verdachte heeft gehandeld met voorbedachten rade. Er is tien jaar cel opgelegd en daarnaast moet hij een schadevergoeding van 11.000 euro betalen.