Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Gevangenisstraf voor smokkel halve ton harddrugs in graafmachine van Nederland naar Saoedië-Arabië

De rechtbank heeft een man veroordeeld tot een gevangenisstraf voor de smokkel van ruim 500 kilo amfetamine in een graafmachine. De partij moest via België naar Saoedië-Arabië.

De verdachte, een 47-jarige man uit Oosterhout, kocht samen met een ander een graafmachine en bracht die over naar een loods in Berlicum die hij met die man huurde. In die loods verrichtte de verdachte in januari jl. las- en slijpwerkzaamheden aan het contragewicht van de graafmachine. De man met wie hij de loods huurde, trof later in dat contractgewicht een grote hoeveelheid drugs aan. Hij lichtte daarop de politie in.

De verdachte wist naar eigen zeggen niets af van de aangetroffen 534 kilo amfetamine en verklaarde dat hij erin geluisd is door de man. De rechtbank verwerpt dit verweer, want het ligt niet voor de hand dat iemand die mede verantwoordelijk is voor het verbergen van amfetamine, met een waarde van ruim 26 miljoen euro, zelf naar de politie stapt om dit te melden.

De rechtbank oordeelt dat de verdachte een aanzienlijke rol had in de planning en organisatie van de drugssmokkel. De verdachte kocht samen met een ander de graafmachine en huurde de loods, verborg de amfetamine en organiseerde vervoer naar het buitenland. De rechtbank heeft hiervoor een gevangenisstraf van zes jaar opgelegd.