Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Gevangenisstraf voor winkeldief die man duwde van trap in Utrecht

De rechtbank heeft een winkeldief, die op de vlucht een man van de trap duwde op Utrecht Centraal, veroordeeld tot een gevangenisstraf.

Op 12 mei sloeg een winkeldief op de vlucht na een diefstal uit een drogist. Een nietsvermoedende man liep op de trap en werd omver geduwd. Het slachtoffer viel hierdoor en raakte gewond. De politie stelde een onderzoek wat enkele maanden daarna leidde tot een aanhouding.

Op 19 september werd de 34-jarige verdachte door de Franse politie aangehouden op verdenking van een winkeldiefstal in Marseille. Dankzij een uitgevaardigd internationaal arrestatiebevel kon de link met de verdenking in Nederland gemaakt worden en werd de man uitgeleverd.

Sinds zijn aanhouding zit hij in voorarrest. Omdat de verdachte bekende de persoon op de filmbeelden te zijn en er slechts beperkt aanvullend onderzoek nodig was, is de zaak voor een vlotte afhandeling op een snelrechtzitting geplaatst, meldt justitie.

Bij het bepalen van de strafeis hield de officier van justitie rekening met het feit dat de verdachte al vaker veroordeeld is voor diefstal en met het feit dat hij zich niet zelf bij de politie gemeld heeft. De man heeft nu een gevangenisstraf van vijf maanden opgelegd gekregen. Het slachtoffer krijgt een schadevergoeding van 2357 euro.

Eerder werd in deze zaak al een medeverdachte vervolgd voor medeplegen van de winkeldiefstal die plaats vond bij een drogist op het station. Deze verdachte is door de rechtbank vrijgesproken.