Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Gevangenisstraf voor wurgen vriendin in caravan in Valkenswaard

De rechtbank heeft een man veroordeeld tot een gevangenisstraf voor het wurgen van zijn vriendin.

De 27-jarige verdachte woonde in oktober 2019 met zijn vriendin in een caravan op een woonpark in Valkenswaard. Tijdens een ruzie duwde de man haar op hun bed, ging hij op de vrouw zitten en kneep hij haar keel dicht. De verdachte zei daarbij, volgens de rechtbank, dat hij haar af zou maken. De vrouw wist te ontkomen. Volgens de rechtbank blijkt uit zijn handelingen dat de verdachte opzet had op de dood van zijn vriendin. Daarom wordt hij veroordeeld voor een poging tot doodslag.

Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank er rekening mee dat zijn handelen een grote impact heeft gehad op het slachtoffer. De verdachte schrikt er niet voor terug potentieel dodelijk geweld te gebruiken. Dit alles rekent de rechtbank hem zeer aan. Daarnaast weegt mee dat de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar is. Volgens een psycholoog is bij hem onder meer sprake van een borderline persoonlijkheidsstoornis.

Verder weegt ook nog mee dat hij in augustus 2019 door de politierechter in Den Haag werd veroordeeld voor mishandeling van dezelfde vriendin. Hij kreeg destijds een voorwaardelijke celstraf en pleegde het huidige delict dus in een proeftijd. Dit weerhield de verdachte er echter niet van opnieuw geweld tegen zijn partner te gebruiken. De rechtbank bepaalt dat de verdachte naast de 14 maanden celstraf nu ook de eerder voorwaardelijk opgelegde celstraf van 1 maand moet uitzitten.