Het Openbaar Ministerie (OM) heeft gevangenisstraffen geëist tegen vijf mannen die verdacht worden van betrokkenheid bij grote wietkwekerijen.

Naar aanleiding van een vermissing van een van de vijf verdachten werd in januari 2018 een onderzoek gestart. De man werd een week later gevonden in Heerlen met in zijn auto volgens justitie belastende documenten. Dit leidde op 9 februari tot het aantreffen van een in werking zijnde wietkwekerij aan de Havenstraat in Emmeloord met bijna 2000 planten. Ook werden er 10.000 stekken gevonden. Een maand later was het opnieuw raak en werd in de Asfaltstraat in Lelystad een wietkwekerij met meer dan 5000 planten ontdekt en ontmanteld.

Uit verder onderzoek van de politie kwam een beeld naar voren van een mogelijke criminele organisatie die op professionele manier en met een duidelijke taakverdeling, zich bezighield met grootschalige hennepteelt. Voor het huren van grote bedrijfspanden werden katvangers gebruikt. De panden werden vervolgens vermomd als legitieme bedrijven. Zo was de dekmantel van het pand in Emmeloord een schoonmaakbedrijf en in Lelystad zou het gaan om de verhuur van koelcellen. De panden werden ingericht in een aantal hokken waarin de planten in verschillende stadia werden gekweekt zodat er wekelijks wiet kon worden geoogst.

Volgens justitie en politie hadden de vijf mannen een duidelijke taakverdeling. De 36- en 32-jarige verdachten uit Almere regelden de panden en de katvangers. De 36-jarige zorgde voor de planning, de begroting, de inkoop van materiaal en de werving en het vervoer van de wietknippers. Bij hem is ook een wapen aangetroffen. De 32-jarige verdachte zorgde dat de activiteiten werden verhuld en betaalde de huur. Hij wordt daarnaast verdacht van witwassen. De 33-jarige verdachte uit De Meern had kennis van het telen en zorgde voor de planten. De 49-jarige verdachte uit Almere zorgde voor het aansluiten van de elektriciteit en de inkoop van materialen. De 51-jarige verdachte wordt gezien als hoofdverdachte en zou aan het hoofd staan van de criminele organisatie.

De officier van justitie heeft gevangenisstraffen tussen de 12 en 24 maanden geëist tegen de mannen inzake grootschalige hennepteelt. Daarnaast moet er ruim 800.000 euro crimineel verdiend vermogen worden betaald en 12.000 euro aan energiemaatschappij Liander. De rechtbank doet binnenkort uitspraak in deze zaak.