Alleen maar 500 euro briefjes! © Crime-Nieuws.nl

Gevangenisstraffen geëist tegen broers voor miljoen euro in boodschappentassen op de A2

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft gevangenisstraffen geëist tegen twee geldkoeriers die gepakt werden met een miljoen euro in boodschappentassen op de A2.

In juli 2020 reden twee broers in een Volkswagen Polo op de A2 van Utrecht naar Amsterdam. De bestuurder kreeg een stopteken van de politie voor een routinecontrole en sloeg op de vlucht. Er ontstond een achtervolging en de politie wist de auto op een gegeven moment te stoppen en aan de kant te zetten. Bij doorzoeking bleek al snel waarom de bestuurder op de vlucht sloeg. In de auto werden twee boodschappentassen vol met cash geld aangetroffen. Het bleek te gaan om een miljoen euro. De broers hadden geen aannemelijke verklaring voor het geld en zijn aangehouden op verdenking van witwassen.

Voor de rechtbank Rotterdam eiste het OM vrijdagmiddag gevangenisstraffen van 36 maanden tegen de geldkoeriers. Beiden zitten sinds hun aanhouding in voorlopige hechtenis. Het bedrag van 1 miljoen moet verbeurd worden verklaard. Volgens de officier van justitie is het inkomen van de verdachten bij lange na niet voldoende om te verklaren dat zij zo’n groot bedrag tot hun beschikking hadden. Het geld was vermoedelijk misdaadgeld. Daarom zijn de broers aangeklaagd voor het witwassen van crimineel geld. Het OM kondigde ook de ontneming aan van onverklaarbare contante stortingen op de bankrekeningen van de broers. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.