© US Army (public domain) via Wikimedia Commons

Gevangenisstraffen geëist tegen broers voor schietpartij bij Zaans Medisch Centrum

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tot 12 jaar cel geëist tegen twee broers voor een schietpartij bij het Zaans Medisch Centrum.

Vier personen staan terecht als verdachte in deze zaak. Twee broers van 24 en 32 jaar oud en twee andere mannen van 19 en 26 jaar oud. In de nacht van vrijdag 12 op 13 oktober 2018 werden er schoten gelost op De Burcht in Zaandam. De broers werden beschoten door de twee andere mannen en er ontstond een schietpartij. Hierbij raakte de 19-jarige man zwaargewond die vervolgens met een taxi is gevlucht naar het Zaans Medisch Centrum.

De broers hebben de taxi vervolgens achtervolgd naar het ziekenhuis. Op het moment dat de zwaagewonde man uit de taxi stapt proberen de broers hem om het leven te brengen. De taxichauffeur probeert de verdachten al pratend tegen te houden, maar tegen hem wordt fysiek geweld gebruikt om het schootsveld vrij te maken. Als hij de gewonde man probeert te helpen wordt de taxichauffeur met een vuurwapen bedreigd. De trekker wordt zelfs overgehaald, maar het wapen weigert.

Ondertussen probeert de 19-jarige gewonde Zaandammer de Spoedeisende Hulp van het ziekenhuis in te komen, maar uit veiligheidsoverwegingen blijft de toegangsdeur tot de Spoedeisende Hulp gesloten. Tussen de sluisdeuren wordt hij, als een rat in de val, meerdere keren beschoten, totdat de twee meegebrachte vuurwapens leeg zijn of weigeren. De gewonde man weet zich daarna in veiligheid te brengen en is op de intesive care beland.

Na onderzoek heeft het OM de vier mannen aangehouden voor de schietpartij. Tegen de broers is nu een gevangenisstraf van acht en twaalf jaar geëist. Tegen de andere twee mannen is een gevangenisstraf van acht en drie jaar geëist. De rechter doet binnenkort uitspraak.