Gevangenisstraffen geëist voor afpersing 10K in Arnhem uit wraak na verklaringen bij politie

Justitie heeft gevangenisstraffen geëist voor een poging tot afpersing in Arnhem waarbij onder meer geschoten werd.

Volgens de officier van justitie ‘ademt het dossier een sfeer van een crimineel milieu waar intimidatie, geweld en eigenrichting de koers bepalen. Waar vuisten en een wapen worden gebruikt om de boodschap kracht bij te zetten.’ Tegen de drie verdachten werd tot 2 jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf geëist.

De afpersing vond op 13 januari 2021 plaats toen twee mannen een woning binnenvielen aan de Schimmelpenninckstraat. De bewoner krijgt klappen van de daders en krijgt medegedeeld dat hij geld moet gaan betalen. De afpersers nemen een gouden ketting mee en één van de twee trekt een wapen en schiet. Dit alles om de boodschap kracht bij te zetten.

De officier acht bewezen dat een 51-jarige man uit Arnhem de opdrachtgever is geweest van deze brute daad. Het slachtoffer denkt zelf dat er sprake was van een wraakactie, omdat hij tegenover de politie verklaringen had afgelegd over de betrokkenheid van de 51-jarige bij drugsgerelateerde misdrijven.

Uit het dossier blijkt volgens de officier van justitie dat een 30-jarige man uit Arnhem en een 31-jarige man uit Leiden erop uit zijn gestuurd om ‘het vuile werk te doen.’ Het verhaal van het slachtoffer is volgens een woordvoerder van het OM consistent en geloofwaardig, daarnaast hebben de verdachten tal van sporen achtergelaten. Van de verdachten is onder meer DNA gevonden en stond er in hun telefoons veel materiaal die te linken was aan de afpersing en bedreiging.

Na de mislukte poging tot afpersing voor een bedrag van 10.000 euro proberen de twee mannen het opnieuw na overleg met de opdrachtgever. Bij het tweede gesprek zou de 51-jarige ook via de telefoon hebben gesproken met het slachtoffer. De man gaat niet in op de eis en er wordt vervolgens een wapen getrokken en geweld gebruikt.