Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Gevangenisstraffen geëist voor crystal meth drugslab in pand restaurant in dorp Gelderland

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft gevangenisstraffen geëist voor een crystal meth drugslab in een restaurant in Emst.

Het pand aan de Oranjeweg trok eind vorig jaar de aandacht van de politie waarna er een onderzoek werd gestart. Het terrein bleek afgegrendeld met prikkeldraad terwijl er in het pand bouwwerkzaamheden gaande waren. Daarnaast constateerden agenten dat er een vreemde azijnachtige geur hing. Op 27 oktober 2020 kwam de politie in actie en heeft een inval gedaan. Er bleek een crystal meth drugslab aanwezig te zijn.

In het pand waren al honderden kilo’s en liters grondstoffen binnen gebracht. Ook waren er al verschillende stappen in het productieproces gezet. Twee Mexicaanse mannen van 38 en 39 jaar waren aanwezig en werden aangehouden. De twee houden vol naar Emst te zijn gekomen om een muurschildering te maken. Dit zou de aanwezigheid van hun DNA in de productiehal en in de naast het gebouw geplaatste slaaptent verklaren. De officier van justitie acht dit scenario ongeloofwaardig. Op de telefoon van de 39-jarige man stonden namelijk berichten die allemaal wijzen op plannen voor de productie van crystal meth. Ook de zoekgeschiedenis wees hier volgens het OM op.

Het pand werd ten tijde van de inval gehuurd door een 35-jarige man, afkomstig uit Oekraïne. Hij geeft aan dat hij een fietsenhandel wilde beginnen op de locatie. Volgens het OM is er geen enkele concrete aanwijzing dat het plan voor de fietsenhandel serieus was. Het zou volgens de officier gaan om een katvanger die in opdracht zou handelen van iemand anders.

Voor de 38-jarige man acht het OM het produceren van methamfetamine, voorbereidingshandelingen hiertoe en het voorhanden hebben van een zeer grote hoeveelheid methamfetamine-olie en – tartraat, bewezen. Tegen hem werd een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van vier jaar geëist. Voor de 35-jarige man is volgens het OM een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 24 maanden passend. De zaak tegen de 39-jarige man wordt later behandeld.