Walther 9mm pistool © Carl Walther GmbH - Germany via Wikimedia Commons

Gevangenisstraffen geëist voor diefstal tientallen vuurwapens uit pand justitie in Zutphen

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft gevangenisstraffen geëist voor een brutale inbraak in een pand van justitie waarbij er tientallen vuurwapens, munitie, pepperspray, handboeien en portofoons werden buitgemaakt.

In de nacht van 29 op 30 juli 2018 werd er een inbraak gepleegd in een pand van de Dienst Justitiële Inrichtingen in Zutphen. De daders gingen er vandoor met 23 vuurwapens, 674 scherpe patronen en 25 busjes pepperspray. Daarnaast zijn er ook handboeien en portofoons gestolen.

De politie stelde een onderzoek in waarbij een deel van de buit later werd teruggevonden in de tuin van de woning waar één van de verdachten verbleef. Het ging om de woning van de moeder van de 31-jarige man. Naast deze verdachte werd ook nog een 26-jarige man uit Ede aangehouden op verdenking van betrokkenheid. Tegen de twee mannen is een gevangenisstraf van respectievelijk 60 maanden en 54 maanden geëist.

De officier van justitie vindt dat er voldoende bewijs is om beide verdachten aan de diefstal te linken. Zo zijn er onder meer Whatsappgesprekken en telefoongegevens waaruit hun betrokkenheid blijkt, volgens de officier. Hij houdt beide verdachten dan ook verantwoordelijk voor (het medeplegen van) de diefstal met braak en (het medeplegen van) en het voorhanden hebben en/of verhandelen van één of meer pistolen met bijbehorende munitie.